Blog

Een kredietverzekering afsluiten is erg verstandig in een risicovolle branche

Een kredietverzekering afsluiten kan een erg goed idee zijn. Het voordeel van een verzekering is dat je altijd een beetje extra zekerheid hebt. De meest risicovolle branches zijn branches waarbij er grote aantallen producten geleverd worden. Dit is natuurlijk al helemaal het geval als je een erg klein winstpercentage hebt over een product, in dit geval zal de inkoop namelijk relatief hoog zijn. Je zult natuurlijk ook nog nieuwe producten moeten inkopen. Het is niet de bedoeling dat jij geen producten meer kunt inkopen omdat een factuur nog niet betaald is. Het is daarom erg verstandig om een kredietverzekering af te sluiten.

Welke branches zijn nou het meest risicovol?

De branches die het meeste risico hebben zijn dus de branches waarbij veel producten tegelijkertijd geleverd worden met een klein winstpercentage per product. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de visserij. Als jij een bedrijf hebt dat binnen deze categorie valt dan kunnen we je aanraden om altijd een verzekering af te sluiten. In dit geval loopt je bedrijf geen risico meer. De meeste ondernemers zullen wel weten of zij in een risicovolle branche vallen of niet. Het is verstandig om je hierover in te lezen.

Hoeveel risico loop je dat een klant niet betaalt?

Het klinkt voor veel startende ondernemers misschien een beetje vergezocht dat het bedrijf veel risico loopt om failliet te gaan vanwege een factuur die niet betaald wordt. In de praktijk gebeurd dit echter wel vrij veel. Als ondernemer heb je uiteraard kosten waar je altijd aan moet voldoen. Deze kosten zal je ook moeten betalen als jijzelf niet betaald wordt. Als een klant je factuur niet betaalt kom je dus in de problemen. Het gebeurd vrij vaak dat facturen niet betaald worden. Niet altijd kiest een klant er opzettelijk voor om je op te lichten, maar het gebeurd ook weleens dat een klant het niet meer kan bekostigen. Het is daarom ook belangrijk dat het bedrijf echt de financiële middelen heeft.

Heeft een bedrijf wel de financiële middelen om je te betalen?

Voorkomen is beter dan genezen. We kunnen je daarom ook erg aanraden om af en toe te onderzoeken of een bedrijf wel daadwerkelijk de middelen heeft om je te betalen. Als je dit vooraf doet is de kans klein dat de factuur niet betaald wordt. Bedrijfsgegevens zijn vaak te koop. Wanneer je een kredietverzekering afsluit kan de verzekeraar je meestal inzicht geven in de bedrijfsgegevens. Je hoeft hiervoor dan niet extra te betalen. Dit is dus een erg goede optie om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van iemand die de factuur niet betalen kan.

Nog een voordeel van een kredietverzekeraar is dat deze ook de incasso voor je kan regelen. Wanneer jij aangeeft dat een factuur niet betaald wordt zal de verzekeraar de incasso op zich nemen. Zo hoef jij hier niet meer zo mee bezig te zijn en kan je gewoon verder gaan met je onderneming! Een kredietverzekering is dus een verstandige zet.