Blog

Hoe boekhoudprogramma’s de vergelijking met elkaar doorstaan

Als startend zzp’er of mkb’er kan je snel tot de vaststelling komen dat een fatsoenlijke boekhouding een cruciaal onderdeel is van je administratie. Ook een bestaande firma kan na enige tijd merken dat een spreadsheet niet langer voldoet. Het woord “boekhoudprogramma” invoeren in Google levert al dadelijk meer dan 70.000 treffers op. Je wil je werk doen, geen tijd verkwisten aan het zoeken naar een geschikt programma. Hoe maak je dan een gerichte keuze?

Factoren om boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken

  • Prijs: Je zou verwachten dat de kost van een programma als laatste en doorslaggevend criterium aan bod komt. Een firma die boekhoudkundige diensten verleent, dient echter transparant te zijn over haar prijzen. Ze mag ook geen buitensporige bedragen verlangen. De prijs moet dus passen binnen het voorziene budget.
  • Een boekhoudprogramma dient minimum een aantal elementaire diensten te bevatten: betalen van rekeningen, opstellen van facturen, duidelijke categorisatie van inkomsten en uitgaven en afstemming van bankafschriften.
  • Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan een pakket met mogelijkheden tot urenregistratie en loondadministratie een grote hulp zijn. Een voorspelling van belastingteruggaven is een ander nuttig extra.
  • Zijn je gegevens veilig? Programmatuur die persoonlijke gegevens bevat, is een geliefd doelwit van hackers. Een boekhoudprogramma moet regelmatig worden opgeslagen als back-up zodat gegevensverlies beperkt blijft bij een stroomuitval of defect.
  • Klantendienst: Wat voor een team staat er achter de firmanaam, en is dit gemakkelijk te contacteren?
  • “The proof of the pudding is in the eating”. De meeste pakketten bieden een gratis testperiode aan. Maak daar zeker gebruik van.

Wie biedt wat?

  • ‘s Werelds populairste kleine boekhoudprogramma is QuickBooks van Intuit. Vanaf € 14 neemt Quickbooks een pak werk uit je handen, maar check geregeld hun website voor aanbiedingen waarmee je tot 70% profijt doen. Met Quickbooks kan je op de cloud, dus je hebt steeds toegang tot al je gegevens. Facturen beheren, rapporten genereren, kosten opvolgen is allemaal mogelijk met dit pakket. De website en de ondersteuning zijn in het Engels, maar gelukkig beheersen de meeste Nederlanders deze taal voldoende. Intuit investeert zwaar in sterke beveiliging. Het kan wel eens fout lopen met fouten in hun software, maar dan geven ze dit ook toe, en ze beperken of vergoeden eventuele schade.
  • De firma e-boekhouden.nl biedt een uitgebreid pakket aan met een proefperiode aan van niet minder 15 maanden. Pas als je tevreden bent, dien je jaarlijks minimum € 7,95 te betalen. Maar zelfs daar kan nog een korting op komen indien je als vereniging of stichting deelneemt aan hun sponsorprogramma. Het mooie van dit pakket is dat het ontwikkeld is door Nederlanders voor Nederlanders, met een vaste koppeling naar de Nederlandse Belastingsdienst, en support in je moedertaal. Hun rubriek “veelgestelde vragen” is verhelderend. Je gegevens staan veilig op de cloud, en er worden dagelijks back-ups gemaakt.
  • MoneyMonk kan je zo lang gratis testen als je maar wenst. Beslis je om het verder te gebruiken, dan tel je de eerste maanden € 15 neer, en vervolgens € 20. Deze nog jonge maar sterk groeiende Utrechtse firma biedt dan ook heel wat voor dat bedrag: onder andere een overzichtelijk dashboard, voorbereiding van je btw-aangifte, en een iDeal betaalknop. Ze zorgen voor een stevige beveiliging van je gegevens in of uit de cloud, en een dagelijkse back-up.
  • Het goedkoopste pakket van InformerOnline kan je bestellen voor € 5, en daarmee kan je dan je facturen beheren. Voor € 5 meer kan je er maximum 30 banktransacties bij nemen. Duurdere pakketten houden nog meer banktransacties in, een extra administratie of een extra gebruiker. 30 dagen kan je alles op proef uitproberen. Dit product is het geesteskind van zowel Nederlanders als Vlamingen, dus ook om in België te gebruiken. Voor ondersteuning mag je rekenen op een team van boekhouders en accountants met meer dan 30 jaren ervaring in het vak.

De hierboven genoemde pakketten maken allen een soliede indruk. Ze zijn echter slechts een kleine greep uit een gigantisch aanbod. Het kan verleidelijk zijn om gewoon de “trial” knop te klikken, en met vallen en opstaan te ontdekken welke oplossingen een programma zoal biedt. Eerst je eigen huiswerk maken om vervolgens te zien of een voorgesteld pakket inderdaad kan doen wat jij nodig hebt, is de beste start.