Nieuws

Een bromfietsverzekering afsluiten, wat moet je weten?

Ben je net eigenaar geworden van een bromfiets? Dan moeten we je in eerste instantie natuurlijk proficiat wensen! Dit gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat eigenaar zijn van een dergelijk gemotoriseerd voertuig ook bepaalde niet onbelangrijke verplichtingen met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld onder meer aan het afsluiten van een bromfietsverzekering. Een dergelijke verzekering maakt het mogelijk om niet alleen schade aan derden in te dekken, maar ook om zelf geleden schade te laten verzekeren. In Nederland geldt voor deze verzekering dat ze bij wet verplicht is. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan is verder blijven lezen absoluut de boodschap!

Welke eisen heb je voor jouw potentiële bromfietsverzekering?

Voordat je jouw zoektocht naar de beste bromfietsverzekering echt gaat starten is het altijd een goed idee om je vooral even zelf af te vragen aan welke eisen deze verzekering allemaal moet voldoen. Voor menig aantal mensen is dit eenvoudiger gezegd dan gedaan. Dat kunnen we ons ook wel best voorstellen. Wanneer je voor de eerste keer een dergelijke verzekering dient af te sluiten heb je namelijk nog geen enkele ervaring. Dat gebrek aan ervaring kan ervoor zorgen dat je zomaar de eerste, de beste verzekering gaat afsluiten? Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

In eerste instantie moet je dus vooral even jouw persoonlijke wensen en verwachtingen met betrekking tot jouw potentiële bromfietsverzekering op een rijtje zetten. Deze eisen zullen in de praktijk wellicht worden bepaald aan de hand van verschillende factoren, namelijk:

  1. De waarde waar je bromfiets over beschikt;
  2. Het aantal kilometers die je met je bromfiets gaat afleggen;

Aan de hand van de bovenstaande twee punten kan er vervolgens worden bepaald hoe groot het risico is dat je loopt en bijgevolg ook hoe goed je, je moet dekken tegen mogelijke schade. Door hier reeds op voorhand goed over na te denken zal je tot de conclusie komen dat je zeer eenvoudig een goede keuze kan maken voor wat de verzekering voor jouw bromfiets betreft.

Uit welke bromfietsverzekeringen kan je een keuze maken?

De ene bromfietsverzekering is absoluut de andere niet. Op het ogenblik dat je een vergelijking gaat uitvoeren zal je dan ook tot de conclusie komen dat het aanbod met dekkingen onderling behoorlijk kan verschillen. Voor de WA-verzekering geldt bijvoorbeeld dat er eigenlijk slechts sprake is van één dekking. Dit bovendien zonder dat er sprake is van een bepaalde dekking voor eigen geleden schade. In ieder geval, wil jij graag ontdekken welke drie verzekeringen voor bromfietsen er op de markt zijn terug te vinden? Het onderstaande overzicht maakt dit meteen duidelijk.

1.) De WA-verzekering, de meest eenvoudige bromfietsverzekering

De meest eenvoudige bromfietsverzekering op de markt is de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering moet wettelijk gezien altijd worden afgesloten. Let op, indien je kiest voor dit type verzekering kan je rekenen op een voordelig prijskaartje, maar daar staat wel tegenover dat je alleen maar kan rekenen op een dekking van schade toegebracht aan derden.

2.) De WA+ beperkt casco verzekering voor bromfietsen

De gulden tussenweg voor wat de bromfietsverzekering betreft is de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze boven op de WA-dekking nog twee aanvullende dekkingen voorziet. Zo wordt diefstal van je bromfiets verzekert, maar geldt dat ook voor schade veroorzaakt door een brand of door bijvoorbeeld een explosie. Deze verzekering vormt de gulden middenweg tussen enerzijds de gewone WA-verzekering en anderzijds de behoorlijk dure allrisk.

3.) De WA+ volledige casco verzekering voor bromfietsen

De allrisk is de meest complete bromfietsverzekering die op de markt is terug te vinden. Voor dit type verzekering geldt dat ze niet alleen bestaat uit de WA-verzekering en uit de bovenstaande dekkingen. Daar bovenop wordt ze namelijk nog aangevuld met een dekking voor zelf geleden schade. Deze schade kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door slippen of botsen. Ontstaat er als gevolg hiervan schade aan je eigen bromfiets? Dan zal deze schade worden verzekert. Let wel op, het spreekt voor zich dat dit een behoorlijk prijzige verzekering is.

De prijs van je bromfietsverzekering drukken kan met deze tips

Het afsluiten van een bromfietsverzekering is iets wat elke eigenaar van een bromfiets in Nederland verplicht moet doen. De informatie hierboven op deze pagina heeft reeds aangetoond dat de WA-verzekering een bij wet verplichte verzekering is. Voor deze verzekering geldt gelukkig dat ze niet bepaald over een hoge verzekeringspremie beschikt. Dit gezegd hebbende zal niet iedereen tevreden zijn met enkel en alleen de dekking voor schade toegebracht aan derden. Wil jij ook liever een uitgebreidere verzekering afsluiten voor je bromfiets, maar wil je daar geen torenhoge premie voor moeten betalen? De onderstaande tips kunnen je alvast zeker helpen om te besparen!

Let op het vermogen van je bromfiets bij aankoop

Bij het bepalen van de verzekeringspremie bij een bromfietsverzekering wordt er altijd goed gekeken naar de technische specificaties van het voertuig. Daarbij wordt er onder meer gekeken naar het vermogen waarover ze beschikt. Hoe hoger het vermogen is gelegen, des te hoger doorgaans ook de prijs van de verzekering wordt. Moet je nog een bromfiets kopen en wil je graag kunnen rekenen op een zo beperkt mogelijke premie? Dan zal je kunnen vaststellen dat je er goed aan doet om het vermogen toch enigszins binnen de perken te houden. Dit kan je in ieder geval zowel op korte als op lange(re) termijn een meer dan behoorlijk bedrag besparen. Zoveel is zeker.

Probeer bepaalde verzekeringen te combineren indien mogelijk

Het wordt in de praktijk nooit aangeraden om zomaar een nieuwe verzekering af te sluiten bij je vaste verzekeraar. Dit omdat het zomaar mogelijk is dat een andere verzekeraar je een interessanter voorstel kan doen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er zoiets bestaat als een zogenaamde kwantumkorting die vaak wordt aangeboden op een bundel met verzekeringen. Bekend is bijvoorbeeld dat mensen die reeds een autoverzekering hebben afgesloten bij hun verzekeraar een korting kunnen verkrijgen wanneer ze er ook hun bromfietsverzekering bij onder brengen. Is dat ook het geval bij jouw verzekeraar? Dan is dat uiteraard wel een interessant financieel voordeel om rekening mee te houden. Zo kan je namelijk mogelijks best wat geld besparen.