Nieuws

Hoe sluit je op een verantwoordelijke wijze een hypotheek af?

Een eigen huis is voor de meeste mensen de grootste investering in hun leven. Daarom is het belangrijk om op een verantwoordelijke wijze een hypotheek af te sluiten. Dit doe je niet zomaar even. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. In dit blogartikel bespreken we alles wat je moet weten om op een verantwoordelijke wijze een hypotheek af te sluiten.

 

Bereken je maximale hypotheek

Voordat je een huis gaat kopen, is het goed om te weten wat je maximaal kunt lenen. Dit noemen we de maximale hypotheek. Je kunt via websites zoals Independer en Consumentenbond online berekenen wat jouw maximale hypotheek is. Het is echter beter om hierbij ook advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Hij of zij kan jou precies vertellen wat wel en niet haalbaar is op basis van jouw inkomsten en lasten.

Maak een hypotheekofferte

Als je weet wat jouw maximale hypotheek is, kan je een hypotheekofferte aanvragen bij een hypothecaire geldverstrekker. Een hypotheekofferte is een aanbod waarin staat welke hypotheek je kunt afsluiten tegen welke rente. Het is verstandig om verschillende hypotheekoffertes te vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Houd rekening met bijkomende kosten

Bij de aankoop van een huis komen niet alleen de kosten van de hypotheek kijken. Er zijn ook allerlei andere kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en makelaarskosten. Deze kosten kunnen flink oplopen. Het is daarom verstandig om deze bijkomende kosten mee te nemen in je berekening. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kies de juiste hypotheekvorm

Er zijn verschillende hypotheekvormen om uit te kiezen, zoals een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Het is belangrijk om te kijken welke hypotheekvorm het beste past bij jouw financiële situatie en wensen. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Zorg voor voldoende financiële buffer

Als je eenmaal een hypotheek hebt afgesloten, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende financiële buffer. Dit betekent dat je altijd geld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of auto. Experts raden aan om een buffer te hebben van minimaal drie maanden netto inkomen.

Een hypotheek afsluiten is dus geen beslissing die je zomaar even neemt. Het is belangrijk om je goed te laten informeren, je financiële situatie goed in kaart te brengen en op zoek te gaan naar de hypotheek die het beste past bij jouw situatie. Alleen zo kun je op een verantwoordelijke wijze een hypotheek afsluiten en zonder financiële zorgen genieten van jouw prachtige nieuwe woning. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een hypotheekadvies van Univé, verzeker je jezelf van gemoedsrust en financiële zekerheid.